Lys i høstmørket


Mørke og lys – det er to stikkord jeg tenker på når jeg tenker på november.

Før adventslysene kommer opp, før julelykter og blinkende lys i trærne eller oppblåsbare julenisser i hager, så kommer november som blir gradvis mørkere og mørkere. Jeg vil si svært mange av oss likevel er ganske så gode på å tenne lys inne. Sånn sett er stearinlyssesongen virkelig i full sving (bare å hamstre inn dere!!). I starten av november tennes lys på en helt spesiell dag: allehelgen. Det er et syn å gå på kirkegårdene denne dagen og se lyshavet. Vi opplever alle å miste på ulike måter, sånn er det å være menneske. Dessverre er det ikke rettferdig fordelt. For noen er november mørkere enn for andre.

 

Når Jesus sier vi skal være lys i verden (Matt 5,14-16) så er det et finurlig bilde. Jeg kan bli overrasket når man ser utover en kirkegård, hvor godt man kan legge merke til ett enkelt lys som er tent på en grav midt i mørket. Hvor synlig det er at noen har husket. På allehelgen er det mange som har gjort det samme. Da blir lysene i mørket et vakkert syn – ikke fordi mørket er borte, men fordi tegn på kjærlighet gjør mørket litt lysere.

Jeg har tenkt på hvordan vi sammen som menighet også kan bli mange lys som viser tegn på kjærlighet i høstmørket. En konkret ting vi ønsker i år, er å gi muligheten til å kjøpe inn en julegave til noen som trenger det litt ekstra og levere til advent. Det kan du lese mer om i dette brevet. Vi trenger likevel å fortsette å tenke kreativt sammen for hvordan vi sammen kan tenne flere lys; vise tegn på kjærlighet til de som trenger det i byen vår. Kanskje vet du om noen som kunne trengt noen gode ord, eller har en idé til et godt tiltak vi kan starte sammen i menigheten vår? La oss komme sammen så vi kan tenne lys for byen vår i november!

Et enkelt lys kan lyse opp mye, og det samme kan et enkelt smil.. Jeg tror Jesus også kaller oss til å være lys sammen. Hva om vi sammen tenker på muligheter for å være lys for hverandre? Det tror jeg i så fall også kunne skapt et vakkert syn i høstmørket!

Gud, takk at du bringer lys i mørket! Hellige Ånd, vis oss hvordan ditt lys kan skinne gjennom oss. Amen.

Av Øystein Fidjeland

Tilbake